четвртак, 3. јануар 2013.

ŠTA SADRŽI VALJANA ANALIZA POSLOVANJA?

Analiza poslovanja nije isto što i kontrola poslovanja. Kontrola ukazuje na greške, i ako je sprovedena od strane organa koji ima element prinude, obavezno sadrži nešto što se zove kazna. I tu se njena uloga okončava.
Analiza poslovanja nije isto što i revizija. Iako se revizijom poslovanja mogu otkriti razni deformiteti i anomalije, uz postojanje ograničenja obima ili neslaganja sa rukovodstvom revizija obavezno sadrži ogradu da postoji verovatnoća da su materijalno značajne stvari ostale neotkrivene. Takodje, se kaže da su postupci sprovedeni na bazi uzorka.

Pa šta je onda Analiza poslovanja? Ili šta mora da sadrži valjana Analiza poslovanja da bi se moglo reći da ima upotrebnu vrednost.

Pre svega ona mora da sadrži analizu finansijskih izveštaja na dan vršenja analize, analizu prihoda, rashoda, vanbilansnih stavki, imovine, kapitala, obaveza, sadašnjih, potencijalnih, ugovorenih.......

Kao bazični i komponentalni delovi Analize poslovanja moraju se sagledati Ugovori, njihova implikacija na svakodnevni biznis, rad i operativno delovanje firme, poreska davanja, poreski aspekti, organizaciona struktura i organizacioni dijagram.

Dobra analiza poslovanja uvek sadrži pronadjene vrednosti i referetne vrednosti. I ono što je svakako najvažnije dobra analiza poslovanja mora sadržati preporuke.

Bez preporuka Analiza poslovanja je tupo oružje u rukama menadžera ili vlasnika.

Više o ovome u Analiza poslovanja

Нема коментара:

Постави коментар