среда, 30. јануар 2013.

DA LI JE NVO SEKTORU POTREBNO SAVETOVANJE?

Često se mogu čuti oprečne diskusije o radu nevladinog sektora u Srbiji. Te diskusije idu u dva potpuno suprotna pravca, od toga da okreću ogroman novac do toga da jedva sastavljaju kraj sa krajem. Istine, ovde nema, jer postoje nevladine organizacije koje upošljavaju dosta ljudi na projektima i koje kao takve dobro zarađuju, a sa druge strane postoji armija NVO-a koje zaista jedva sastavljaju kraj sa krajem.
Istina je takođe da nam je razumevanje nevladinog sektora na zaista niskom nivou. Probaću da nabrojim neke od neistina.
Nevladine organizacije ne mogu prihodovati na tržištu. Neistina. Nevladine organizacije ne plaćaju porez na dobit. Poluistina. Ne plaćaju ali kad zadovolje uslove koji su propisani Zakonom o porezu na dobit pravnih lica.

Nevladine organizacije ne moraju da vode poslovne knjige. Neistina takođe. Nevladine organizacije ne plaćaju nikakav porez državi. Neistina.

U moru tih poluistina ili neistina zaboravila se esencija nevladinog sektora, a to je svakako da one trebaju i moraju da ponude društveno odgovorne projekte, nađu finansijere za njih,  i izvrše na kraju evaluaciju i monitoring celog projekta.

U tom smislu njima je potrebna stručna pomoć kako u pisanju projekata, tako i u kontroli troškova, pravdanju istih, kao i u sačinjavanju finansijskih izveštaja bilo da su oni ad hoc tipa ili regularni godišnji finansijski izveštaji.

Više o ovome u Nevladine organizacije

Нема коментара:

Постави коментар